Afrasteringen

Hagen nemen veel ruimte in
Een manier om een tuinafrastering te maken is het planten van heesters of coniferen. Vooral in een wat kleinere tuin heeft dat echter wel wat nadelen. Zelfs het goed en regelmatig snoeien gaat zo'n levende muur een niet geringe gedeelte van de tuin opslokken. Ook onttrekken de wortels van de haagplanten nogal wat voeding uit de bodem waardoor andere planten minder goed gedijen en zo'n haag vergt veel onderhoud.
Een afrastering geeft minder ruimteverlies.
Een afrastering van dood materiaal zoals hout en steen geeft niet alleen veel sneller het beoogde effect maar ook het ruimteverlies is veel kleiner, terwijl een afrastering visueel ook nog vergrotend werkt. Afrasteringen van Azobe (hardhout) of van vuren dat onder druk is ge´mpregneerd gaan vele jaren mee. Het is mooi om zo;n afrastering te laten begroeien, in het bijzonder met klim of slingerplanten, als de afrastering hier voldoende houvast voor bied.
 
Hout, het meest gebruikt.
Goed behandeld hout gaat jarenlang mee. Naast de vlechtschermen en het om en om systeem zijn er nog veel meer mogelijkheden. Zoals simpele palen die zowel horizontaal als verticaal gebruikt kunnen worden. Om kosten te besparen kunt u ook overlangs doorgezaagde palen gebruiken. Dood materiaal groeit niet, de afgerasterde ruimte blijft dus hetzelfde. breng niet meer aan dan nodig is voor beschutting.


 
Voordelig kunt u werken met overlangs doorgezaagde palen(half rond); het geeft een prettige afwisseling.

 
Het is niet altijd nodig om de palen tegen elkaar te plaatsen. Zelfs met een paaldikte tussenruimte krijgt u nog voldoende beschutting, zeker als er ook nog planten tegen de afscheiding groeien, zoals deze klimroos. Door palen zowel horizontaal en verticaal toe te passen ontstaat er een speels effect. Door horizontale palen aan de uiteinden tussen twee verticalen palen te plaatsen, kunt u ze eenvoudig opstapelen.
Kant en klare vlechtschermen zijn er in vele soorten en maten. Ze zijn goed te combineren met een pergola omdat ze opgehangen kunnen worden aan de staanders. Tenslotte hoe goed de verstandhouding ook is met de buren, het is toch wel fijn om een hoekje in de tuin te hebben waar je je rustig terug kunt trekken. Met een zelfgeplaatste afrastering kunt u zo'n rustig plekje zelf gemakkelijk maken.

Index