April - grasmaand

In April lijkt het voorjaar definitief door te breken, maar onthoud: April doet wat hij wil.

April doet wat hij wil. Ook in uw vijver  als u niet ingrijpt. Zo vlak na de winter is er nog geen sprake van een natuurlijk evenwicht in de vijver, de waterplanten moeten nog gaan groeien en zweefalgen liggen op de loer. Door de felle voorjaarszon kan het water in uw vijver zeer snel veranderen in een ondoorzichtige groene brij. Vissen, kikkers, enz hebben daar niet direct last van, maar voor planten is het funest. een helder, natuurlijke vijver bestaat alleen met gezonde plantengroei.
 

Met Goudal kunt u dit bereiken omdat dit middel het ontstaan van zweefalg voorkomt.  Is het al te laat en is uw vijver veranderd in erwtensoep, gebruik dan Crystal-clear. Dit natuur vriendelijke middel gaat zweefalg te lijf. breng na het helder worden wel voldoende waterplanten aan zoals waterpest, hoornblad en kikkerbeet. Op den duur houden alleen deze planten het water helder. Vergeet ook de vissen niet, door vitaminegebrek en een slechte waterconditie zijn de vissen ook niet topfit. U ziet dat door witte vlekken, verlies van vinnen en een witte bek. U kunt ze dan Sapro geve


 
Houdt uw heidetuin in conditie. heide is hoe vreemd het ook klinkt, een cultuurgewas in onze tuin. De groei moet u dus ook begeleiden door regelmatig te snoeien. Dan voorkomt u dat de bloei na verloop van tijd sterk terug loopt en de planten uit elkaar gaan vallen. Door te snoeien stimuleert u krachtig groeien en gezonde knopvorming. doe dit na de bloei en bij de winter bloeiers die nu uitgebloeid zijn. Knip vooral uitgebloeide takjes terug, niet teveel, maar genoeg om de plant te prikkelen tot het maken van nieuw loof. Knip altijd onregelmatig tot op verschillende hoogten terug.


April is de maand om bestrating te leggen, niet alleen om op te lopen maar ook om uw tuin nog mooier te maken. Met wat moeite , ideeŽn en materiaal (zie pagina bestraten)kunt u schitterende resultaten bereiken. De techniek van bestraten is niet moeilijk als u al het werk goed voor bereid.
 

Jammer genoeg  is het nog te vroeg om de bloembakken buitenshuis al te vullen met geraniums en ander kleurige eenjarige. Toch kunnen de bloembakken al wel met andere planten gevuld worden. In hoofdzaak denken we dan aan tweejarigen, madelieven, vergeet mij nieten, en muurbloemen. Maar ook bijvoorbeeld primula's en ander vroeg bloeiende vaste planten kunnen nu al voor voldoende kleur in de bloembakken zorgen, zonder dat een nachtvorstje onmiddellijk alles vernield. Aanbevolen F1 zaden: Bij aankoop van zaad valt het grote prijsverschil op. Het ene pakje zaad is soms toch veel duurder dan het andere. Op het dure pakje staat vaak F1 vermeld. Bij het winnen van dit zaad is nl een veredelingswijze toe gepast. Heel bewust, ja zelfs met handbestuiving is er op gelet dat het zaad die eigenschappen vertoont waarvoor het verkocht wordt. Kritische tuinliefhebbers wordt dan ook aanbevolen om F1 zaden te kopen. Eindelijk is dan ook de tijd aan gebroken om gewoon rechtstreeks in de volle grond te kunnen zaaien. Geen kasjes en bakjes meer, maar rechtstreeks op de plaats van bestemming of het zaaibed buiten. De meeste zomerbloemen kunnen nu buiten gezaaid worden (u moet er wel rekening mee houden dat de bloei later valt dan u misschien gewend bent).

Index