Bestrating

Een tuinterras: het buitenleven aan huis

Komt de meeste zon in uw kleine tuin? Dan maakt u daar een terrasje. bijvoorbeeld rond, met kleine betonnen steentjes. een halfmaanvormige plantenbak er omheen geeft de nodig beschutting, zodat u toch vrij kunt zitten

 

Een slingerpaadje wordt veel leuker als het niet over maar door een verhoging loopt. Naast elkaar geslagen paaltjes dienen als grondkering. Voor de bestrating werden hier klinkers gebruikt, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden

Door hun roodbruine of gele kleuren harmoniŽren deze bakstenen uistekend met groen. Ook met andere bestratingsmateriaal laten bakstenen zich goed combineren. Heeft u het geluk in de omgeving van een steenfabriek te wonen dan kunt u uit de hopen misbaksels een prima tuinpad zoeken en u zult er niet veel voor hoeven te betalen. Het is wel raadzaam om dezelfde stenen te nemen anders wordt het een bonte boel

 

Een betontegel met een toplaag van een of meer grindsoorten. Een voordeel van deze tegels is dat ze voor een vlakke stroeve bestrating zorgen. een nadeel is hun onderhoud. Ze zijn moeilijk schoon te maken. Grote tegels lenen zich niet om er mee rond te strooien, en dat niet alleen vanwege hun gewicht. Door groen tussen de strakke rijen tegels te voegen en door ook hier met enig hoogteverschil te werken, kunnen we zo'n tegeltuin aantrekkelijk maken.

bij een strak, lichtgekleurd huis, staat een lichte oprit het mooist. De overgang naar het zachte groen in de tuin is meestal erg abrubt. Door overgangsmateriaal, hier witte keien, maakt u de overgang wat geleidelijker en u krijgt een mooi speels effect.

Een ding is zeker, dit materiaal is hard en niet poreus. Hierdoor kan er geen vuil intrekken en is een simpele regenbui voldoende om uw straatje er als nieuw uit te laten zien. Gangbare soorten zijn:graniet, basalt en porfier.
Het totale beeld van deze bestrating met zeskantige tegels, zorgt voor een speelse overgang met de rest van de tuin. Begin met het leggen vanuit een rechte kant en gebruik daarvoor de halve zeskantjes of bisschopsmunten
Hou het eenvoudig. Gebruik van verschillende soorten plaveisel in de tuin werkt meestal verkleinend. Houdt u toch van afwisseling zoek het dan meer in kleurverschil. Gebruik van een hoofdkleur is voldoende. Er zijn van die kleur meestal verschillende tinten in de handel. bij dit tuinpad bijvoorbeeld zijn M.B.I.- zeskantjes in verschillende tinten grijs verwerkt.

Door veel van het oppervlak van je tuin te bedekken met plaveisel, krijg je veel leefruimte. Om dit minder nadrukkelijk aanwezig te laten zijn, kun je gebruik maken van enig hoogteverschil. De daardoor ontstane vakindeling werkt vergrotend. Wat plantenbakken, aangepast aan het geheel, etaleren meer van het groen. Cotoneasters, grassen, bamboesoorten en klimop, kunnen met hun sierlijke groeiwijze het harde van de bestrating - ook in de winter - zonodig verzachten.

Door met deze betonsteentjes het plaveisel enigszins te versmallen, dan weer te verbreden, wordt een relatief groot bestratings oppervlakoppervlak ongemerkt opgenomen in het geheel.

Met een verzonken zitje naast de vijver , kijkt u heel anders tegen de waterplanten aan. Daar hoeft u niet eens zo diep voor te graven. De wanden van het terras bestaan uit U-vormige betonnen elementen. Ze bieden plaats aan planten en zijn tegelijkertijd een zitplaats. In verband met overtollig regenwater, is het gemakkelijk om in de bestrate bodem van de zitkuil een afvoerputje te maken. De vijver vormt een eenheid met een terrasje doordat er een rand van dezelfde betonnen elementen om heen is geplaatst. u kunt een kant en klare vijver van polyester kopen of er zelf een maken met behulp van speciale vijverfolie.

Index