Bloembollen

Arum Italicum. Een bol op z'n Italiaans. Vormt eerst een decoratief blad, waarna in de nazomer mooie oranje bessen ontstaan. De Arum is een bijzonder geschikte plant on te laten verwilderen. Onder de bomen en tussen de struiken waar lichte schaduw heerst voelt deze plant zich heel goed thuis. De plantdiepte os 8-10 cm en de plantafstand 20 cm. Klaverzuring Oxalis adenophylla. Met dit decoratieve blad hoeft deze plant eigenlijk niet te bloeien om mooi te zijn. De Klaverzuring, met het scherp gesneden blauw-groene blad, komt in bijvoorbeeld een rotstuintje goed tot zijn recht. op 7 cm diepteplanten met een onderlinge afstand van 8 cm (Scilla Tubergeniana). Dit bolgewas kan met het sneeuwklokje wedijveren. Al vroeg in Februari vormen zich witte tot zachtblauwe porseleinachtige bloemetjes. Ook deze plant verwilderd snel, maar om goe te groeien vraagt de Scilla wel een beetje humus in de grond. De plantdiepte os 7 cm en de plantafstand 10 cm.
Met bollen in uw huiskamer haalt u al heel vroeg de lente binnen. Met een speciale techniek zijn sommige bollen al ein december in bloei te krijgen, terwijl andere in Januari met bloem en al staan te pronken. Om dat resultaat te bereiken moet u deze methode volgen: Neem een schaal van minstens twee keer de diepte van het bolgewas. Plant de bollen net even boven of gelijk met de schaalrand in de potgrond. De afstand is enkele cm's. Nu de bollen enige tijd op een koude plek zetten. De duur van die koude periode bepaalt later het bloeitijdstip. Het beste kunt u de schaal in de tuin in graven en met 10 cm grond bedekken. Heeft u alleen een balkon neem dan bijvoorbeeld een kist gevuld met aarde. Een koele plaats in huis is ook goed mits de temperatuur maar onder de 10 graden blijft. Tijdens de koude periode zorgen voor voldoende vocht. De bollen reeds deze maand op planten.Per bolsoort verschilt de koude periode, voor hyacinten 12 weken (bloei vanaf Januari), vroege tulpen 10 weken en crocussen en narcissen 14 weken ( bloei vanaf 30 januari.
Anemone blanda Een plant die makkelijk is te kweken en goed winterhard is. Deze anemonen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het is geen kieskeurige plant. Deze soort is zowel voor de rotstuin als voor een schaduwachtige plek tussen de struiken geschikt. planten op 7 cm dipete en op 10 cm van elkaar. Amarylis: Tot de helft in de aarde geplant, op een warme plaats voor het raam, lopen de bollen al snel uit. In het begin spaarzaam water geven, later wat meer.De Amarylis heeft overigens geen koude periode nodig.


 

 


Index