December - wintermaand

Tijd voor de Amarylis, met de Amarylis kunt u nog net voor de kerst een bloeiende vensterbank hebben. De onbehandelde bollen zullen later bloeien wanneer u ze nu opplant. Let er op dat de bollen die u koopt voldoende dik zijn want dan bent u verzekerd van een behoorlijke bloemendracht. Ook moeten ze genoeg wortels hebben. Volg de aanwijzingen op de verpakking en geef de opgeplante bol een warm plekje. Geef weinig water totdat hij uitloopt. Geef vijverbewoners voldoende lucht, ook in de winter vraagt een tuinvijver de nodige aandacht. Het beschermen van vissen en andere vijverbewoners staat daarbij natuurlijk voorop. De eerste zorg is het oen houden van de waterplas bij vorst. Een dicht gevroren vijver is af gesloten van zuurstof en de afvoer van giftige gassen die op de bodem ontstaan staat dan stil. Dat laatste kunt u overigens grotendeels tegen gaan door tijdig plantenresten van de bodem te verwijderen. Het probleem ijs lossen we daar echter niet mee op. Het is zaak om een blijvende opening in het ijs te maken. U kunt dat doen door een wak in het ijs te maken en wat water uit de vijver te scheppen, zo ontstaat een isolerend laagje lucht onder het resterende ijs. Een bos riet rechtop in het water, of een drijvend stukje geperforeerd tempex helpt ook de zuurstoftoevoer op gang te houden. Nog beter, zeker bij strenge vorst, is het gebruik van een waterverwarmer. tijdig geÔnstalleerd zorgt deze voor een blijvend wak. Schakel het apparaatje, dat in een drijver zit, alleen in bij vorst. Heel goed werkt ook het luchtpompje dat u binnenshuis voor het aquarium gebruikt. Het zorgt niet alleen voor voldoende zuurstof maar voorkomt ook het dicht vriezen van de vijver. Het pompje plaatst u ergens in huis, garage of schuur, een lange luchtslang zorgt voor de verbinding met het water.
Voorkom 's winters een muizenplaag rond uw huis, muizen komen 's winters graag op bezoek. Logisch, ze zoeken warmte en bescherming tegen de kou. Helaas kan dit bezoek uitgroeien tot een ware plaag en kunnen de diertjes heel wat schade toebrengen. Bestrijden is mogelijk met de ouderwetse muizenvallen, die nog overal te koop zijn. De bestrijding gaat efficiŽnter met gifkorrels, zorg wel dat deze korrels buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven.

 

 

Kerstmateiaal, tijdig kopen, de week voor kersmis is er bij alle bloemisten een ware run op het kerstmateriaal. Iedereen die een beetje handig is maakt nog even wat leuke kerstversieringen voor in huis of om cadeau te geven. Helaas blijkt dan vaak het meeste en het mooiste materiaal al verkocht te zijn. jommer van uw tijd en moeite als u met tweedehandse materialen moet gaan werken. Zorg dan dat u op tijd de materialen in huis hebt. Zaad bestellen, lekker warm bij de kachel, kunnen we ons alvast voor bereiden en verheugen op het voorjaar. De nieuwe zaadcatalogi zullen deze maand ongetwijfeld in de bus vallen zodat we rustig kunnen kiezen en plannen. Met bestellen moet u toch niet al te lang wachten want we kunnen immers in Februari al beginnen met zaaien, binnenshuis of in de kas.

Index