Februari - sprokkelmaand

Een maand om de schaatsen nog maar een keer onder te binden en de tuinzorgen voorlopig te vergeten.
Zaaien voor de groenten en bloementuin. Als u de beschikking hebt over een zg koude bak, kunt u al diverse groentesoorten gaan kweken. bij niet vriezend weer kunnen raapstelen en radijs worden in gezaaid. Als tussenteelt kunnen bijvoorbeeld bloemkool of sla geplant worden. Winterdek verwijderen. Zorg er voor dat u het winterdek verwijdert zodra het niet meer vriest. Als u ze namelijk te lang bedekt laat is er kans op broei, waardoor de planten lange, slappe scheuten gaan vormen. Vaak is er nog wel nachtvorst; haal dan het dek weg overdag en leg het 's avonds weer terug.
 
Snijbloementips: Sommigen van de snijbloemen die momenteel volop bij de bloemist aanwezig zijn, vragen een speciale behandeling. Narcissen nooit gelijk met anderen bloemen in de vaas zetten. Ze scheiden een sap af dat schadelijk is voor andere bloemen, daarom eerst een dag apart in een vaas zetten, dan is het slijm zo goed als verdwenen. Tulpen eerst stevig in papier gewikkeld in een emmer water zetten. Van de stelen moet zeker het onderste gedeelte zorgvuldig worden weg gesneden. Om slap hangen te voorkomen wil een speldenprikje net onder de kop nog wel eens helpen. 
Seringen goed schuin af snijden met een scherp mesje en daarna in lauw water met Mymosa-chrysal zetten. Mimosa kopen als het nog in knop zit. De stelen goed schuin af snijden en in lauw warm water zetten met chrysal.
Trosanjers nooit in de buurt van fruit zetten, dan schrompelen de bloemen in elkaar.  

Index