Geraniums

 

De officiŽle naam voor deze rijkelijk bloeiende planten is Pelargonium

Geraniums versieren niet alleen maar de vensterbank, maar zijn sfeermakers op een zon overgoten terras of balkon. Meestal gebruiken we de naam Geranium, terwijl het eigenlijk een Pelargonium is. Geraniums worden in het Nederlands ook wel Ooievaarsbek genoemd en het zijn vaste planten. geraniums zijn aantrekkelijke planten die zomers maanden achtereen bloeien. Veel soorten zorgen voor een grote verscheidenheid aan vorm, grootte en kleur. En zeker niet alleen de bloemen zijn belangrijk, er zijn ook soorten waarvan de bladeren heerlijk geuren. 
Veel keus
Het meest bekend is de gewone staande soort, de kweker rangschikt hem onder de zonale hybriden. talrijke kruisingen hebben hier voor zowel grote reuzen als voor grappige dwergen gezorgd. Ook bontbladige en andere soorten gekweekt uit F1 zaad vallen hieronder. De hangende soorten zijn natuurlijk ook niet weg te denken. Aangeduid als Peltatum-hybriden vullen diverse soorten met grote vaak dubbele bloemen menige plantenbak in de zomer. Grappig echter is dat de laatste jaren ook soorten met kleine bloemen in opmars zijn. Deze groeien zo snel en rijk dat in een oogwenk, langs het balkon hele guirlandes kunnen ontstaan. De franse Geranium en ook enkele geurende, voor het gemak citroengeraniums, zijn populair. Daarnaast zijn er soorten als Stellars, die ook dankbaar 's winters in de vensterbank bloeien, den Angels, erg sterk en die u niet moet verwarren met de Franse Geraniums, en bijvoorbeeld de Unique's fors groeiend maar gezegend met een intens kleurenpallet. Verder zijn er zo'n tweehonderd species bekend, De meest vreemde soorten vindt u hieronder. Waarbij niet gek opgekeken moet worden als een plant met een cactusachtig uiterlijk ook Pelargonium blijkt te heten.
De verzorging
Het best voelen Pelargoniums zich thuis in frisse lucht met daarbij volop licht. Je zou ze zelfs zonaanbidders kunnen noemen. Enkele vaste verzorgingsregels zijn:
  • Oppassen met teveel water
  • regelmatig bij mesten
  • Regelmatig uitgebloeide bloemen en lelijke bladeren verwijderen

Het water geven moet met overleg gebeuren. Het mooist gedijen de planten met de potkluit bijna droog, pas echter op, te droog veroorzaakt gele bladeren. Op sombere bewolkte dagen kan de watergift het eerst worden over geslagen terwijl bij zonnig weer het beste is om s'avonds water te geven door verdamping gaat dan niet te veel verloren en s'morgens staan de planten er fris bij. Regelmatig bij mesten vinden de planten fijn, er is een speciale Geraniummest te koop. Pas wel op, overdadige voeding zorgt doorgaans voor veel blad en weinig bloemen, zelfs de bontachtige soorten worden er niet mooier op, hun bladeren worden eerder groener dan bonter. HygiŽne moet serieus genomen worden want Pelargoniums zijn vatbaar voor allerlei ziekten. Bij het weg nemen van uitgebloeide bloemtrossen en lelijk blad is het gebruik van een scherpe schaar, of nagels aan te bevelen, laat eventuele steeltjes zitten, die drogen op en vallen dan vanzelf af.

Ziekten en belagers
De witte vlieg is veel voorkomend en hardnekkig. De witte beestjes zitten als plaaggeesten tegen de onderkant van de bladeren. Het bespuiten van de bladeren aan de onderkant met Undeen helpt afdoende. Doe dit wel s'avonds dan bereikt u het grootste resultaat. Ook wortelluis kan optreden, dompel de plant tijdig in een oplossing met Undeen. Wees verder alert op kevertjes, slakken en rupsen. Naast schimmelziekten zijn Geraniums ook gevoelig voor bacterie en virus ziekten. Het is zeer moeilijk om de ziekten tijdig op te sporen maar eenmaal waar genomen kunt het beste de aangetaste planten verwijderen.
 
Overhouden
Van oorsprong zijn Pelargoniums overblijvende planten, aan vorst hebben ze echter een hekel, dus zet ze niet te vroeg buiten (denk aan eind April) Ze overwinteren dan ook binnenshuis of op een vorstvrije plek. Vanaf half Oktober tot half Maart maken de Pelargoniums een rustperiode door, geef ze daarom niet teveel water en hou ze eerder aan de droge kant.

Vernieuwen
Door tijdig te stekken blijven we in het bezit van jonge gezonde planten. U kunt daar het beste mee beginnen na het groeiseizoen. De beste stekjes sij je van jonge gezonde planten, doe dit onder een bladoogje met een scherp mesje. als het stekje schoon is, kunt u het met gebruik van eventueel stekpoeder de stekjes rechtstreeks in potjes doen. Bij een normale kamertemperatuur kunnen ze dan in tien dagen wortelen. Laat de stekjes nooit uitdrogen, geef dus regelmatig water om de aarde vochtig te houden.

Pink Cascade

Angels

Mrs Parker (bontbladig)

Citronella (welriekend)

Inodorum

Peltatum met appelgeur

 

Unique - Pink pet

Tetragonum

 

Index