Januari - Louwmaand

Louw betekend in het modern Nederlands looi. Vroeger was Januari dus de meest geschikte maand om de huiden van het slachtvee te looien. Dat betekende binnenwerk, omdat er buiten op het land weinig te doen was.

Voor het echte zware werk en voor grote veranderingen in de tuin is het koude weer heel geschikt. bedenk dat het om te spitten al heel gauw te warm is, dus nu aan de slag. Als u een stuk tuin wilt vernieuwen, kunt u het nu al om spitten. Zeker op zware kleigronden is het belangrijk dat de grond eerst goed door vriezen kan. Als het niet vriest kunnen nu ook allerlei afscheidingen van hout of steen gemaakt worden, tegels gelegd of een zitkuil of vijver uit gegraven worden. Bij vriezend weer kunt u echter niets beginnen, ook al beschikt u over ontdooit zand. Na de vorst zal de grond enigszins gaan zakken en komt de zaak schots en scheef te liggen.  
BOMEN EN HEESTERS. vooral bij wat oudere bomen en heesters moer er nu aandacht worden geschonken aan het bestrijden van overwinterende insecten. Ze zitten tussen de ruwe bast van takken en stammen, terwijl mos en verder algengroei voor een goed beschutting zorgen. Een oud en nog steeds effectief werkend middel is vruchtboom carbolineum (VCB). Te gebruiken als de knoppen nog in rust zijn. Ook groenblijvende planten kunnen met VCB worden behandeld. VCB ruimt niet alleen de overwinterstadia van insecten op maar verwijdert ook groene aanslag op het hout. Ook een onderdeel van het tuinprogramma is de wintersnoei. Zeker als er iets aan de vorm van een boom moet gebeuren kan dat het beste als deze nog in rust is. Bij berk esdoorn en walnoot is haast geboden: de sapstroom kan deze maand al op gang komen. TIP, zaag grote takken niet gelijk helemaal af, maar laat eerst nog een stomp zitten. Bovendien voorkomt inzagen van deze stomp aan de onderkant, inscheuren. De rand van zo'n grote wond moet wel met een scherp mes worden bij gesneden. Daarna insmeren met een wond afdekkend middel ter voorkoming van infectie.

Extra voer voor de vogels. Een extraatje kunnende vogels in de wintermaanden wel gebruiken maar pas op voor te zoute kost. Wees voorzichtig met het geven van water, niet in een drinkbakje geven waarin ze zich ook kunnen gaan baden. Minder gevaarlijk en wel zo effectief is het neer hangen van een stukje appel of sinaasappel. Leg of hang de extraatjes op zo'n plekje dat de vogels gemakkelijk van binnenshuis uit te observeren zijn. Ze laten zich in de winter goed bekijken.

Bij sneeuw en ijs
Bescherm de stammetjes van uw tuinplanten voor wildvraat. Laat ter bescherming wat snoeihout liggen. Schud na een sneeuwbui de sneeuw af van de coniferen. Eenmaal uitgezakt door de last van de sneeuw komen ze maar moeilijk weer in vorm. Laat de grond met rust tijdens vriezend weer. Ook het werken aan planten moet dan worden stop gezet. Laat de vijver niet helemaal dicht vriezen. Maak tijdig een wak en allt wat water weglopen ook een bosje stro kan er voor zorgen dat de zuurstoftoevoer gehandhaaft blijft. De eerste groenten kunnen al onder het glas of folie gezaaid worden. Spinazie en snijbiet bv. kunnen goed in de kweekbak.

Index