Juli - hooimaand

Juli is de warmste maand van het jaar, er hoeft niet veel te gebeuren in de tuin, dus geniet!

Aardbeien: het is nu tijd om aardbeien te planten. In plaats van nieuwe plantjes kunt u ook de uitlopers gebruiken. Aardbeiplanten in ieder geval niet meer dan twee jaar laten staan, de planten gaan dan duidelijk achteruit. Haal de oude planten weg en zet er de jonge voor in de plaats. Na zo'n jaar of vijf schaft u dan weer nieuwe plantjes aan om ziektes te voorkomen. Zet aardbeien niet steeds op dezelfde plaats. Zoek na enkele jaren een ander plaatsje in de tuin of zorg voor verse grond.
Druiven: Deze maand vragen de druivenstruiken om extra aandacht. Zodra u kunt zien welke vruchten goed en welke niet goed uit groeien kan er gekrent worden. Krenten betekend verwijderen van overtollige vruchten. Verwijder eerst de achterblijvers, de zogenaamde eenpitters of dunstelen. Ook overtollige vruchtjes binnen de tros dienen verwijderd te worden. Het krenten vermindert de kans op schimmelvorming en het bevordert het rijpingsproces. Vergeet niet dat een mooie druiventros zich kenmerkt door brede schouders. spaar ze daarom zo veel mogelijk. Er moet naast het krenten nog meer gedaan worden alvorens er overvloedig geoogst kan worden. De scheuten die de trossen dragen moeten ook nog getopt worden. Dat moet gebeuren 5 tot 7 bladeren voorbij de tros. verder zullen zich in de bladoksels scheutjes vormen. De zo geheten dieven. Deze moet u terug nijpen tot op een blad. Een behandeling die gedurende zomer nog enkele keren herhaald moet worden. Hierbij mag ook blad weg gesnoeid worden zeker als dit de tros in de schaduw houdt.

Extra aandacht voor rozen deze maand

Deze maand vragen rozen extra aandacht. Haal uitgebloeide bloemtrossen tijdig weg. Snoei terug tot op een vijfblad. Wilde grondscheuten moet u nu verwijderen.
Veredelde rozen kunnen bij een goede verzorging langdurig bloeien. Vooral het tijdig terug knippen van de bloemtros zodra deze is uit gebloeid, is belangrijk. Knip terug tot een gezond, volledig uit gegroeid blad. Wees alert op wilde grondscheuten, knip ze zo diep mogelijk weg. Doordat ze uit de onderstam groeien gaat dit ten koste van de veredelde soort. Ze zijn goed te herkennen doordat het blad kleiner is en afwijkend van kleur. Rozen gedijen goed in combinatie met andere planten. Afrikaantjes in de buurt van de struik houden bodemaaltjes op afstand. Aan bieslook hebben luizen een hekel, en om meeldauw tegen te gaan kunt u er knoflook bij planten. Een goed bestrijdingsmiddel tegen meeldauw is Ronilan. Het voordeel hiervan is dat het middel geen spuitresidu achter laat. Ook deze maand kunt nog rozen planten. Tuincentra bieden volop rozen in een pot aan. Bij het bepalen van uw keus is het handig dat ze nu in bloei staan.

Index