Juni - zomermaand

De natuur laat zich nu van de mooie kant zien, alles is nog fris groen en planten tonen hun mooie bloemen.

Zo langzamerhand zijn alle voorjaarsbollen uit gebloeid. Sommige soorten zoals narcis, krokus en sneeuwklokje kunnen gewoon in de grond blijven en zullen zich dan zelfs vermeerderen. Maar bollen van tulpen en hyacinten kunnen nu gerooid worden en dan tijdelijk inkuilen totdat alle loof is af gestorven. Vervolgens halen we de bollen uit de grond en laten ze op een droge koele plaats liggen tot ze in het najaar weer de grond in kunnen. Na enige jaren loopt de kwaliteit van de bollen wel terug dus dan nieuwe kopen.

Snoeien: Heesters die nu weer uitgebloeid zijn kunnen gesnoeid worden. bijvoorbeeld Mahonia, Deutzia en de brem . Snoei ze nu terug zodat de struik zich weer mooi gaat vertakken en onderaan niet kaal wordt. bij de sering knippen we de uitgebloeide bloemen weg, bij de rhododendron breken we ze voorzichtig weg, omdat de nieuwe knoppen voor volgend jaar daar vlakbij zitten. Ook winterbloeiende heide kan deze maand gesnoeid worden en om coniferen wat dichter te laten groeien kunnen we nu met een snoeimes voorzichtig de toppen weg halen. Algemeen geldt dat alleen heesters gesnoeid worden die al gebloeid hebben.

Tweejarige zaaien: de maanden Juni en Juli zijn bij uitstek geschikt om tweejarige te zaaien. Dit doen we rechtstreeks in de volle grond op een beschaduwd plekje in de tuin. Na opkomst van de plantjes eventueel uit dunnen en in september kunnen de jonge plantjes op hun definitieve plek gezet worden. De bloei van de planten volgt dan het volgend jaar tot de tweejarige behoren: stokrozen, duizendschonen , vergeet-mij-nietjes, madelieven, viooltjes, vingerhoedskruid, muurbloemen, papavers teunisbloem en toortsen. Hagen knippen:
Voordat de vakantie aan breekt, doet u er verstandig aan om ook de heg nog een flinke snoeibeurt te geven. Behalve een coniferenhaag moeten de meeste hagen twee maal per jaar worden gesnoeid. een mooie dichte heg krijgt u alleen door met jonge planten te beginnen en deze steeds flink terug knippen in een piramidevorm. Als u de heg te snel laat door schieten, wordt deze van onder kaal.

Index