Maart - lentemaand

Stille doch fleurige getuigen van het naderend voorjaar zijn de eerste bolletjes die staan te bloeien.

Eindelijk begint dan deze maand officieel de lente. Jammer genoeg houdt dat niet in dat we verzekerd zijn van mooi, zacht weer. In Maart kan het nog wel eens guur en koud zijn. Als dat het geval is, kunnen we het rustig aan doen en de karweitjes in de tuin nog even uit stellen. Maar.... de kans bestaat ook dat het wel prachtig lenteweer wordt en dan krijgen we een drukke tijd. We zijn gewoon afhankelijk van de weergoden en dat is een heel normale en natuurlijke gang van zaken.

Jonge plantjes, het resultaat van wat vorige maand gezaaid werd, kunnen zodra ze hanteerbaar zijn, worden over geplant. Verspenen noemen we dat.  We geven ze daardoor ruimte om zich te ontwikkelen. goedkoop kunt u daarbij werken als u gebruik maakt van zelf gemaakte perspotjes, om de jonge plantjes in te verspenen. Met een speciaal persje en wat nat gemaakte potgrond kunt u aan de slag. De vorm van het persje vullen we met deze nat gemaakte grond , even drukken en er glijd een kant en klaar potje uit. Voordat we gaan verspenen maken we eerst de jonge plantjes in het zaadbakje voorzichtig los. maak indien nodig gebruik van een stokje. Plantje voor plantje voorzichtig bij de zaadlobben beet pakken en ze voorzichtig met de wortels in het voorgevormde gatje bovenop het perspotje zetten. Vergeet niet om de grond rond de worteltjes iets aan te drukken. De op geplante potjes kunnen daarna keurig in ruitjes op de bodem van de kweekbak neer gezet worden. Totdat ze aan de groei zijn geven we nog de nodige zorg, pas daarna gaan we plantjes af harden. Het is dan nodig om stevige gedrongen planten te krijgen. Dat kan alleen op een lichte koele plaats (15graden) waarbij het de kunst is om de plantjes zo min mogelijk water te geven.
Tip 1: Vaste planten waarop het verdorde loof van vorig jaar nog steeds aanwezig is, moeten tot op 5 cm boven de grond worden terug geknipt. Tip 3: Door algengroei glad geworden tegels en andere verhardingen kunt u schoon maken met een speciaal reinigingsmiddel.

 
Tip 2: Ook voor verplanten en scheuren van vaste planten is het nu de goede tijd.
Rozen snoeien: In maart is het ook tijd om de rozen te snoeien. Bij struikrozen gebeurt dat nogal ingrijpend. Alle dunne en dode takjes worden zo diep mogelijk weg gesneden. Het overjarige hout wordt tot op 3 a 5 ogen ingesnoeid. Een oog is een slapende knop, die misschien al wel iets aan het uitlopen is. Het snoeien gebeurt iets boven zo'n oog om het opnieuw uitlopen te bevorderen. Om een mooi gevormde struik te krijgen, zoekt u een oog uit dat naar buiten wijst, waardoor de tak ook die kant zal uit groeien. een klimroos hoeven we niet te snoeien om de bloei te bevorderen. We kunnen hierbij volstaan met het weghalen van het dode hout en van takken die ons in de weg zitten. Het snoeimes of de schaar moet goed scherp zijn om mooie gave wonden te krijgen.

Index