Mei - bloeimaand

In Mei leggen alle vogels een ei behalve de koekoek en de spriet, die leggen in de Meimaand niet!

Schadelijke insecten:  Deze maand zijn vooral mieren, emelten, slakken en de wortel of koolvlieg de boosdoeners. Kool en wortelvlieg: De larven van deze insecten kunnen zeer schadelijk zijn voor kool, wortelen, rammenas en radijs. Strooi om wormstekigheid te voorkomen, met Agro-poeder of Diazinon,dat vooral bedoeld is tegen de wortelvlieg.

De Betuwe in bloei.

Emelten: Dit zijn de larven van de langpootmug. Ze knagen aan de worteltjes van het gras en zijn dus schadelijk voor het gazon. 's Nachts worden deze insecten actief. Strooi korrels(dursban) daarom tegen de avond als het droog blijft.
Mieren: Op mooie dagen komen ze te voorschijn. Deze lastpakken kunt u het beste meteen bestrijden. gebruik een mierenmiddel, dat u bij de ingang van het nest strooit. Vindt u de ingang niet, strooi dan op de zgn trekpaden. Zo'n pad wijst u ook wel eens de weg naar het nest.

Slakken: In de verdelgingsmiddelen tegen slakken zit een stof die deze diertjes weg lokt van jonge plantjes, hun lievelingsvoedsel. strooi voor de slakken niet gewoon op de grond, maar in een plat gelgde bloempot of iets dergelijks. Dat verlengt de werking van het middel.

Het gazon

Als de temperatuur stijgt groeit het gras steeds harder. een keer per week maaien wordt nu nodig. Controleer nog even of de machine op de goede hoogte staat af gesteld. Tussen de 2/5 en 3/5 cm. Ook de kinderen zullen de komende tijd het gazon weer als extra speelmogelijkheid ontdekken. Om het gras daar zo goed mogelijk op voor te bereiden moet u tijdig met mesten met gazonmest. Niet alleen stikstof is daarin belangrijk ook de fosfor. deze zorgt er vooral voor dat de worteltjes zich stevig gaan ontwikkelen. Ook het regelmatig knippen van de graskanten staat weer op het programma. Vindt u dit soort klusjes vervelend dan is het tijd om eens aan een gazontrimmer te denken. Liefhebbers van rechte graskanten steken met een kantensteker het gras af. Met behulp van een schoffel kunt u het gras daarna uitstekend weg snijden.

Index