November - slachtmaand

Voor een goede oogst is het nu de tijd om fruitbomen te planten.

Houd bij het planten terdege rekening met de manier waarop de boom straks bestoven wordt. Verschillende soorten bomen zullen pas vruchten gaan vormen na kruisbestuiving. Dat betekend dat de bloesems niet bevrucht kunnen worden met het eigen stuifmeel, maar wel met dat van een andere boom die in de buurt moet staan. slechts enkele soorten zijn zelf bestuivend zoals abrikozen, perziken,  en klein fruit (framboos, braam, aalbes enz) Appels zijn tot zekere hoogte zelf bestuivend, daarom is het ook hier beter om kruisbestuiving mogelijk te maken. Bij peren is dat bijna in alle gevallen een echte noodzaak. een uitzondering: de conference kunt u rustig alleen planten.
 
Let op de grootte, in een kleine tuin hoort geen boom thuis die binnen enkele jaren gigantische afmetingen afmetingen aanneemt. De kleinere soorten voldoen hier beter. De onderstam waarop het fruitras is geŽnt  bepaalt de groei. Voor een kleinere tuin zijn de bomen met een zwak groeiende onderstam geschikt. bij appels zijn dat de soorten M9 en M26, bij peren de kwee A of de kwee C. Sommige perenrassen hebben ook nog een tussenstam nodig. goede onderstammen voor pruimen zijn St JulienA en Marianne. Zoete kersen zijn niet als zwakgroeiers verkrijgbaar, wel de zure morel F12/1. Alle gegevens over de bomen staan op het NAK-B-label. Controleer of dat label aanwezig is, immers het is tevens een waarborg voor een gezonde plant.
Sommige planten hebben een winterjasje nodig, vorstgevoelige planten helpt u de winter door met een laagje ruig materiaal waarmee u de planten af dekt. Sparrentakken en stro voldoen in veel gevallen prima. Zeker voor de vorstgevoelige Hebe, Erica en de Ceanothus soorten. Op winderige plekken kan het geen kwaad om ook enkele sparrentakken rechtop in de grond te steken tegen de vrieswind. Gebruik voor de Japanse anemoon, vuurpijl, ossetong en kattekruid een dek van bladeren. Papusgras camelia en de vijgeboom pakt u in met plastic folie en riet. Rozen hebben tenslotte graag een laagje grove stalmest rondom de entplaats. Ruim instoppen dus een plantgat maken waar de wortels ruim inpassen. Een gat eenderde groter dan de wortelpruik is nodig om de wortels goed te kunnen spreiden. Neem de plant eerst nog even goed onder de loep. Knip beschadigingen weg, ook bij de wortels. Gaat het om een echte fruitboom plaats dan een boompaal. Deze komt altijd naar de wind toe te staan. Stort tenslotte nog wat goede potgrond in het gat waarna u de boom of struik plant.
Winterbeurt voor het gazon: In deze maand neemt u het gras nog eens goed onder handen. zorg dat het netjes kort geknipt de winter in gaat. Dus maai zolang de groei er in zit. voorkom een verstikkende laag bladeren op het gras en hanteer de prikroller voor een goede beluchting. Strooi op zware grond in de geprikte gaatjes wat zand en op de lichtere grond wat kompost. Prikrollers voor grote gazons zijn bij tuincentra te huur.

 

 

Index