Pergola's

Een pergola brengt diepte in uw tuin en doorbreekt het lijnenspel.

Hopplant: Humules lupulus en japonicus is tweehuizig. Om veel bellen te krijgen, kunt u dan ook het best een mannelijke en een vrouwelijke plant naast elkaar zetten. Hop is een sterke groeier. 's Winters wil de plant nogal eens invriezen, maar hij loopt altijd weer uit.

 
Rustiek, Kijk eerst eens wat voor soort pergola in uw tuin zou passen. Deze bijvoorbeeld, van rustiek hout, past zeker niet in een moderne strakke omgeving. Maar als u een wilde, natuurlijke tuin hebt, dan kunt u prima rustiek hout gebruiken. Daar hoort deze pergola  echt thuis. Vaak zult u aangewezen zijn op inlands hout, dat u zelf moet schillen en impregneren. Neem liefst eiken of lariks hout, dat gaat langer mee.
  Hier werd een pergola boven het raam van de woonkamer gemaakt. Dat zet uw uitzicht 'in het groen' Bovendien blijft de kamer in hete zomers lekker koel. Ook uw kamerplanten worden direct als dat nodig is, beschermd tegen al te fel zonlicht. Een druif is in dit geval een geschikte klimmer voor zo;n pergola, hij zorgt hierbij voor een blijvende vakantie stemming. Om ook hier eenheid te bewaren, zijn de houtsoort en aangepast aan de kozijnen.
Clemathis tangtica: Deze sierlijke plant heeft in de zomer, gele bloemklokjes. Maar nog mooier zijn de zilverachtige zaaddozen in de herfst. Trompetbloem:  Campsis radicans gaat pas op latere leeftijd goed bloeien, maar het is de moeite waard daarop te wachten. De plant kan dan een hoogte bereiken van 4 tot 8 meter.

Index