De roos: koningin der bloemen

De roos neemt in de tuinplantenwereld een aparte plaats in. Al ver voor de jaartelling werden rozen als tuinplanten gekweekt. Vooral in de laatste eeuwen zijn er veel kruisingen bij gekomen. Klimroos, vrij zeldzaam is deze witte muskusroos Rosa Moschata, een vrij sterke prikkelige klimmer.

 
Deze Mini Poul behoort tot de miniatuurrozen. Ze zijn erg geschikt voor de kleine tuin, maar u kunt ze ook in plantenbakken of in potten kweken. Ze worden gemiddeld niet hoger dan zo'n 30 a 40 cm.
Grootbloemige rozen of theerozen: de bloemen zijn meestal groot en gevuld en groeien ieder afzonderlijk op een stengel. De hoofdbloei valt in Juni en Juli. Na een goede verzorging zal er in het najaar een tweede bloei volgen. Geliefde theerozen zijn Ena Harkness (rood), Peer Gynt (geel) en Virgo (wit) De foto toont Apricot Silk Klimrozen: eigenlijk een foutieve benaming, aangezien geen enkele roos echt klimt. Beter zou het zijn te spreken van leirozen. Met behulp van draden, latwerk en bogen zijn zij in staat in korte tijd een groot oppervlak te bedekken. Mooie rozen in deze groep zijn: Paul's Scarlet Climber (rood), de zachtroze New Dawn (foto) en de sterk geurende Golden Showers (geel) Minirozen of dwergrozen: deze roosjes zijn in alle onderdelen kleiner dan andere rozen. Ze kunnen een hoogte bereiken van maximaal 40 cm. Minirozen worden veel toegepast in potten en bloembakken en in combinatie mat lage vaste planten en heesters. Tom Thumb heeft rode bloemen met een wit hartje en wordt hooguit 15 cm hoog. Tweekleurig is Baby Masquerade (zie foto).
Stamrozen en treurrozen: stamrozen zijn grootbloemige rozen die gekweekt zijn op een stam. Voor treurrozen gebruikt men kleinbloemige leirozen, die eveneens op een stam geoculeerd worden. Door gebrek aan verdere steun gaan deze leirozen hangen. Stam en treurrozen komen goed tot hun recht als solitaire planten in lage beplanting of in bestrating. Goede stamrozen zijn: Dame du Coeur (rood)Alain (karmozijn) en de gele Peace (zie foto) Trosrozen: ook wel floribunda of polyantharozen genoemd. Kenmerk van deze rozen is dat de bloemen in trossen aan het eind van de steel groeien. Trosrozen bloeien erg lang door, vaak tot aan de vorstperiode. De hoogte van deze rozen varieert van 50 tot 100 cm. Een van de beste is Sneeuwwitje (foto) een 80 cm hoge, zuiver witte roos. Ook heel mooi is Lilli Marlene donker fluweelrood, 60 cm. Botanische rozen of bottelrozen: deze rozen staan het dichtst bij de oorspronkelijke wilde roos. Ze zi jn niet alleen van belang om hun bloemen, maar ook om hun schitterende bottels. Er zijn veel verschillen in groeiwijze, maar vaak zijn botanische rozen te herkennen aan hun losse, struikvormige groeiwijze. Rosa rugosa (foto)wordt veel toegepast in openbare beplantingen. Mooie bottelrozen voor in de tuin zijn: Rosa Glauca (lichtrose bloemen, blauw gerijpt blad) en Rosa hugonis (lichtgeel)

Index