September - herfstmaand

Al lijkt het nog vroeg, de eerste lenteboden voor het volgend jaar moeten nu in de grond. Winterakoniet, sneeuwklokje en krokus moeten nu geplant worden. Dat gaat gemakkelijker met een bollen planter. Neem als plantdiepte twee keer de hoogte van de bol. Andere grote bollen hoeven pas over een maand de grond in, maar koop ze nu er nog keus is.
 

De oogst van groot fruit komt nu ook op gang. Pluk voorzichtig, met een kleine draaiende beweging: hoe minder kneuzingen, hoe langer het fruit houdbaar blijft. U plukt een boom van onderen naar boven en van buiten naar binnen leeg. Onrijp fruit laat u natuurlijk nog even hangen. Afgevallen vruchten  apart bewaren of meteen verwerken. De belagers van rijpe appels en peren en ander fruit houdt u tegen met gespannen draden of netten.

Het is nu de tijd voor een nieuw gazon. De zaaicondities zijn  uitstekend: het zaad zal snel kiemen doordat de temperatuur van de grond nog hoog is. Ook is er deze maand voldoende neerslag. Bovendien blijft de dauw langer hangen. Spit voor het zaaien de grond om en hark alles goed fijn en vooral gelijk. voor een groter gazon kunt u een rol gebruiken, gaat het om een klein stukje, dan is een keer extra harken en met de voeten aan stampen voldoende. Strooi de randen wat dikker dat geeft straks een stevige randafwerking. na het zaaien harkt u het zaad licht in.

Index