Sfeertuin

 

Vandaag de dag zijn de Akelei, de 'meisjesogen', de bernagie (vroeger groenten, nu toekruid) en de gebroken hartjes op weg om weer een vast plaatsje in de tuin te veroveren, deze planten kwamen vroeger veel voor in de tuinen van de boerderijen

Althaea
(Stokroos) Naast het feit dat stokrozen in elke border van formaat niet mogen ontbreken, kunnen ze ook goed als gevelplant dienst doen.
Dipsacus
(kaardebol) Eigenlijk een tweejarige plant, maar de Dipsacus zooit zichzelf gelukkig heel gemakkelijk uit. Ook zo'n plant die u kunt laten verwilderen. De uitgebloeide bloemen zijn bijzonder geschikt voor verwerking in droogboeketten
Campanula
(Kluwenklokje)er zijn veel soorten Campanula's, sommige zijn geschikt voor een plaatsje voorin de border andere kunnen achter in. Allemaal vragen ze een kalkhoudende grond
Dictamnus
(vuurwerkplant) Heel apart en sierlijk, de stengels en bladeren zijn bezet met blaasvormige kliertjes, deze scheiden een geurende ontvlambare olie af.

Borage
(bernagie) Deze ruw behaarde plant werd vroeger als groente gegeten en is nu bekend als toekruid bij vlees en salades. Deze plant past in elke border en is gemakkelijk te zaaien.
Coreopsis
(meisjesogen) een onmisbare borderplant. fijn gebouwd en zeer rijk bloeiend. Graag op een zonnig plaatsje in niet te zware grond zetten. Mooi te combineren met Riddersporen, kattekruid en kogeldistel. Ook de meisjesogen zijn uitstekende snijbloemen. Sommige moet u echter s'winters wat beschutting geven, dek ze af met b.v dennentakken.
Lupines
(Lupine) bekende borderplant die het ook in de vaas goed doet. Snij wel als de bloemen nog in knop staan. Na de bloei moet u de planten af snijden tot aan de grond ze lopen dan weer opnieuw uit.
Verbena
(ijzerhard) is heel bijzonder van kleur en bloeit lang door. Deze plant zaait zichzelf redelijk uit en dat maakt haar geschikt om te laten verwilderen
Echinops
(kogeldistel) Ook een hogere borderplant die niet mag ontbreken in uw border, vooral om dat ze met veel andere planten prachtig te combineren is. Verdraagt droge grond maar heeft wel graag veel zon.
Aquilegia
(Akelei), met haar grote knikkende bloemen een reeds lang geliefde borderplant. Bijen en hommels komen bij deze plant graag op bezoek. Soms bijten ze zelfs gaten in de lange sporen van de bloemen om zo bij de honing te komen. Als u ze af snijd als de bloem nog in de knop is, blijkt de Akelei een goede snijbloem te zijn. Plant Akelei niet in te kleine groepen.
Helianthus
(vaste zonnebloemen) erg geschikt voor een plaatsje op de achtergrond. Ook kunt u ze planten als een soort haag. vanwege hun ondergrondse uitlopers hebben deze zonnebloemen de neiging om te gaan woekeren. Reden om voorzichtig te zijn met het bepalen voor een juist plekje. Helianthus is ook een goede snijbloem
Inula(de alant). Opvallend aan deze plant zijn de smalle lintbloempjes die rond het vrij grote bloemhoofdje staan. De plant levert sterke snijbloemen. Zij bloeit in Juli - Augustus en wordt ongeveer een meter hoog. De wortels van de soort Inula helenium werden vroeger gebruikt voor het kruidig maken van sterke drank.
Solidago
(Guldenroede), een ijzersterke borderplant. Hij voelt zich op elke grondsoort thuis. Door de vrij lange bloeitijd en de fraaie kleur geel is hij bijna uit geen enkele tuin weg te denken. Doordat ze graag wat woekert is het een prima plant voor het stukje tuin dat iets wilder is. Hoewel de guldenroede de voorkeur geeft aan een beetje zon zal zij het ook goed doen in de schaduw.
Dicentra
(gebroken hartjes) Echt een plant voor een schaduwrijke plaats. Plant ze is wat ruimer bijvoorbeeld als solitair in een veldje met laminum of vinca, het is ook een prachtige snijbloem.

Index