Grassoorten

De familie van de grassoorten is vrij uitgebreid en strekt heel wat verder dan de groene plantjes die uw gazon vormen. Kijk maar eens naar de verschillende soorten die er zijn.
Erg fraai zijn de rietgrassen. Voor elke tuin vindt u wel een soort die geschikt is. Deze planten zijn vaak behoorlijk hoog. Te midden van de lagere tuinbeplanting kunnen ze voor fraaie contrasten zorgen. Vooral in een wilde tuin geeft 'n aantal pollen siergras bij elkaar een bijzonder effect, dat doet denken aan de rietlanden waar de wind door de wuivende stengels ruist.
 

LAMPENPOETSER            
 Deze grassoort groeit uitstekend op vochtige grond. In de buurt van een vijvertje doet de lampenpoetser het dus goed. Aan de oevers vormt de Penissethem Compressium, een sfeervolle plant waar u eigenlijk geen omkijken naar heeft. De plant is volkomen winterhard. Dus alleen in het voorjaar af knippen voor nieuwe stengels.           

 

BONTE RIETGRAS
Is officieel bekend als Phalaris en groeit als de beste. Voelt de plant zich in uw tuin thuis, dan ontpopt deze graaoort zich als een weelderige groeier. Laat daarom dit siergras met z'n fraai gekleurd blad eens groeien in een ring van bestrating. Zo houdt u de plant automatisch in toom en heeft u er geen omijken naar.
Voor elke grondsoort en voor elke situatie is wel een siergras te vinden dat zich thuis voelt. of het nu gaat om een moerassig stukje grond rond de vijver, een rots of heidetuin, hetzij een zonnige of een schaduwtuin. Ook zijn er kleinere soorten die heel goed passen bij een mini vijvertje in uw tuin of op het balkon.

 

Siergrassen zijn vooral geschikt voor een wilde tuin omdat ze nogal weelderig groeien. Ze gaan hun eigen gang zonder veel onderhoud. Wilt u de planten echter toch en beetje in de hand houden dan steekt u de pol tijdig af. Verder is onderhoud betrekkelijk eenvoudig. Snijd de stengels pas in het voorjaar boven de grond af, zodat nieuwe uitlopers ongehinderd kunnen groeien. De plant af en toe op rooien, scheuren en opnieuw planten houdt het gras jong.

STAALHAVER
Groeit in mooie pollen. U vindt deze plant bij de kweker onder de moeilijke naamHelictotrichon. Staalhaver is zeer decoratief en houdt van droge grond en is vooral geschikt voor de heidetuin. Maar laat zich ook met andere goed combineren.

 

CHINEES RIET
De officiŽle naam zegt het al: de Minconthus Gigantheus is geen klein plantje. Deze snelle groeier is daarom prima als afscheiding te gebruiken. het Chinese riet bestaat in verschillende soorten, die geen van allen veeleisend zijn: of het nu bij de vijver is, tussen de keien, als solitaire plant of in een groepje, ze groeien overal.
 

PAMPUSGRAS
De trots voor vele tuinbezitters, die schitterende blonde pluimen die deze grassoort altijd overvloedig tooien. Officieel heet het Pamusgras Cortederia selloana. In September staan de sierlijke pluimen er het mooist bij. Het pamusgras is niet helemaal winterhard. Dat betekend tijdig afdekken met wat dennentakken  of folie.
 

BAMBOE
In een tropisch klimaat kan het meters hoog worden. Maar ook in uw tuin wil de Speudosassa japonica omhoog schieten. Bamboe groeit uit tot een bossig geheel, waarvan u het hele jaar kunt genieten, deze grassoort is immers groenblijvend en heeft niet veel licht nodig. Daarom prima geschikt voor een schaduwrijke patiotuin of balkon.

CHINEES BLOEMRIET
Nog een variant van de Miscanthus. Het bloemriet onderscheid zich door de fraaie pluimen. Op deze foto ziet u het riet op een winterse dag. De planten behouden het - in de herfst verkleurde - blad en de pluimen. In het voorjaar knipt u de stengels net boven de grond af om de nieuwe scheuten ruim baan te geven.

PIJL OF REUZENGRAS
Als afscheiding of achtergrondplant. Voor deze flink uit de kluiten gewassen plant is altijd wel een plek te vinden in een wat ruimere tuin. De moeilijke naam is: Arundo donax en deze grassoort valt op door de prachtige blauwgroene stengels. Een fraai geheel als u een flink aantal planten bij elkaar zet.

BONTE VLOTGRAS
Een grassoort die wat minder ruimte inneemt. De Glyceria, zoals dit siergras officieel heet, groeit op vochtige grond. Is daarom, maar ook vanwege het fraai gevlamde blad, een goede keus als afzetting voor een vijverrand. Ook uw tuinmoerasje en de minivijver op het balkon laten zich door het bonte vlotgras opfleuren.
UNIOLA
Opvallend door de fraaie vorm, een erg sierlijke uitgave van de wat grover gevormde rietsoorten. De Uniola is een grassoort die zich heel goed in droogboeketten laat verwerken. Bij het drogen kleurt het gras fraai geelbruin. tinten die de Uniola in de herfst ook uw tuin tot een kleurrijk geheel maken.

Index