Schommelstellage

De stellage kan goed dienst doen als frame voor een levensechte wigwam. Neem een effen stof en laat de kinderen zelf motieven aanbrengen met textielverf. Veiligheid: Voordat u met dit werkstuk begint, is het nuttig de volgende punten in acht te nemen. Een schommel moet solide zijn, omdat er grote krachten op uitgeoefend worden. De grond onder de schommel moet van gras of aarde zijn. Leg er nooit tegels neer. Gebruik bij voorkeur ronde palen in plaats van vierkante. De schommelbalken dienen van goede kwaliteit, en stevig te zijn. Het schroefdraadeind geheel in het hout draaien om door buigen te voorkomen. De haken moeten dwars op de schommelringen staan zodat er niets kan wringen. Daarmee voorkomt u snelle slijtage. Gebruik uitsluitend nieuw touw en bevestig het zorgvuldig. Kettingen zijn niet aan te bevelen, kinderen kunnen er de vingers tussen klemmen. Maak in een klimtouw nooit geen schuifbare lus, dat zou ongewild wel eens tot een galg kunnen werken.  Een schommel moet voldoende ruimte hebben, zorg er voor dat omstanders niet door de schommel geraakt worden. Controleer regelmatig de touwen, ringen en haken. Een breuk tijdens het schommelen kan ernstig letsel voor het kind veroorzaken.
De stellage ingericht als uitkijkpost. Als je geen vriendjes op bezoek wilt, haal je de touwladder binnen. De planken rusten op 2 stammen, die met 4 zware bouten tegen de stellage bevestigd zijn.
Deze stellage is heel anders van vorm dan gebruikelijk. Maar daarvoor biedt ze dan ook veel meer speelmogelijkheden. Er is keuze uit drie soorten schommels. De gewone schommel met een plankje tussen twee touwen, of voor de kleintjes een gondel, opgehangen aan vier touwen. En voor de groteren een touw met een ronde houten schijf als schommelplank. Dit is echt wel een moeilijke schommel, want door een touw raak je gauw uit de koers. Naast het schommelen kan met deze stellage nog meer gedaan worden. Bevestig in de hoogste top een klein katrol en er ontstaat een leuke hijskraan. De stellage kan ook als klauter of klimrek dienst doen. Het is zelfs mogelijk een platform van planken op circa 1,5 meter hoogte aan te brengen. Zo krijgen we een prachtige uitkijkpost. En tenslotte nog de stellage in gebruik als wigwam. Span om de palen zeildoek, dat u met koorden vast zet. Laat de kinderen zelf het doek versieren met textielverf ook in stiften verkrijbaar.
Voor klim en klauterliefhebbers kan het geheel makkelijk worden uitgebreid. Neem voor de touwladder en het klimtouw met knopen dik vlas of henneptouw.  

Index