Plant eens een varen

Varens worden gerekend tot de oudste planten ter wereld. Ze behoorde tot de pioniers in de donkere oerwouden. Een aanzienlijk deel van het oorspronkelijke aantal varensoorten is in de loop der jaren uitgestorven, maar gelukkig zijn er nog voldoende (in ons klimaat te gebruiken) soorten over, waarvan we dankbaar gebruik maken in onze tuin. Maar niet alleen in de tuin, we kennen ook varens als kamerplant
 
Waarom juist varens?
Wat varens vooral zo aantrekkelijk maakt, is dat dit nu eens planten zijn die de voorkeur geven aan de donkerste plek in de tuin. Mensen met sombere, vochtige stadstuintjes of met binnenplaatsjes waar nooit een straaltje zon doordringt, kunnen door varens te planten, ook hun hart op halen aan schitterend groen. Behalve van vocht en schaduw houden de meeste varens ook enigszins zurige grond. Is deze van nature niet aanwezig, dan kunt u proberen de  gewenste omstandigheden  zo goed mogelijk te benaderen door bijvoorbeeld wat extra turfmolm of bladaarde aan te brengen op de plek waar u de varens wilt planten. Om uitdroging te vermijden, kunt u het beste een veilige plantdiepte van ca 25 cm aanhouden. Daarna is het wachten op de wonderlijke knoppen die zich als vanuit kleine samen gebalde vuisten langzaam ontrollen tot echte varenbladeren.
 
De Koningsvaren.
De Koningsvaren (Osmunda regalis) behoort, zoals de naam al zegt tot de geweldenaars onder de varens. De bladeren die zich al vroeg in het voorjaar beginnen te ontwikkelen kunnen een hoogte bereiken van 100 tot 150 cm. Het onderste gedeelte van de bladeren, de wortelstok, lijkt op een klein stammetje, De Koningsvaren prefereert schaduw , maar als de grond voldoende vocht bevat, doet hij het ook goed op een meer zonnige plek.
 
Eikvaren
De veel kleinere eikvaren (Polypodium vulgare) komt in een groot deel van ons land in de vrije natuur voor. Zelfs op een zeer droge grond, in slootwallen en tussen eikehakhout,treffen we deze varensoort aan. De bladeren verschijnen aan kruipende wortelstokken en worden 10-25 cm lang en blijven groen: een reden te meer om dit varentje een plekje te geven in de tuin.
 
Tongvaren
Inheems in Engeland is de Tongvaren (Phyllitis scolopendrium). Als uitzondering op de regel prefereert deze varen juist een kalkrijke grond. Bovendien voelt hij zich goed thuis op vochtige muren en in rotsspleten. De leerachtige, groenblijvende bladeren worden ca 45 cm lang.
 
Dubbelloof
(Blechnum spicant) groeit het beste op een voedselarme, vochtige grond. De naam Dubbelloof duidt op de fertiele (vruchtbare en steriele bladeren die in een plant verenigd zijn. De fertiele bladeren bevinden zich in het hart van de plant, staan recht overeind en worden 15-70 cm lang, De steriele bladeren (10-40 cm) vormen een overhangende krans om de fertiele bladeren heen en blijven, in tegenstelling tot deze laatste, 's winters groen.
 
Bekervaren
De Bekervaren of struisvaren (Matteucia struthiopteris), onleent zijn naam aan de groeiwijze: de bladeren vormen grote bekers die ca 1 mtr hoog worden. De Bekervaren is een echte schaduwliefhebber den hodt ook van vocht. Denkt u er wel aan dat deze soort zich sterk uitbreidt via ondergrondse uitlopers.
Wijfjesvaren
Wijfjesvaren (Athyrium filix-femina) en de mannetjesvaren (Dryopteris filix-mas) lijken sterk op elkaar. Beide houden van een vochtige schaduwplek. De bladeren variŽren  in lengte van 40-90 cm. Die van de wijfjesvaren zijn iets lichter groen dan de bladeren van de mannetjesvaren. Niet wintergroen.
 
Eikvaren

 

Tongvaren

 

Dubbelloof

Mannetje en Wijfjesvaren

Bekervaren
1. Nestvaren, sterke soort vraagt hoge luchtvochtigheid.
2. Nephrolepis cordifolia plumosa sterke varen, vermeerderen goed mogelijk.
3. Adiatum tenerum, sierlijke varen, maar moeilijk te houden.
4. Blechnum gibbum kantot 1 mtr hoog worden.
5. Phlebodium aureum, kan goed tegen droge lucht.
6. Cyrtomium falcatum verdraagt veel schaduw.
7. Nephrolepis exaltata bekende sterke varen.
8. Didymochlaena trumcatula vereist hoge luchtvochtigheid.
9. Pellaea rotundifolia is geschikt voor de noordraam.

Index