Tuinverlichting

Veel tuinbezitters kunnen pas 's avonds na het werk genieten van hun tuin,
met verlichting verlengt u die tijd.

In principe is iedere tuin geschikt voor verlichting. Met een paar goed gekozen lampen kunt u in iedere tuin een sprookjesachtig effect teweeg brengen. Het is dan wel van belang dat u de verlichting met zorg uit kiest en plaatst. voordat u tot de aanschaf van een tuinlamp over gaat, moet u eerst weten of u gaat belichten of verlichten. Bij het belichten richten we een lichtstraal op een plant of een bepaalde boom. Als we gaan verlichten, dan brengen we bijvoorbeeld een lichtpunt aan bij een zithoek om er te kunnen lezen of een buitenlicht bij de deur, een lampje bij een traptrede e.d. Kortom bij verlichten gaat het er niet om een deel van de tuin in een gloed te zetten, maar het heeft meestal meer een praktische functie. Lampen kiezen. spots zijn uitermate geschikt om te belichten, maar vanaf de dakgoot kunnen ze ook uw terras heel goed verlichten. Ze zijn verkrijgbaar in vele soorten en prijsklassen. We onderscheiden wandspots, klemspots en spots met een grondpen. Muurlampen zijn er ook in talloze variaties. Behalve om het terras te verlichten, worden ze veelal gebruikt bij de voordeur.
Mast-verlichting dit is een vaste verlichting in de tuin op een paal of mast. De hoogte varieert van 30 cm tot 3 meter. Ze zijn verkrijgbaar in klassieke en uiterst moderne uitvoeringen, zowel met een als met meerdere lichtpunten. Paddestoelen laten hun licht naar beneden schijnen en zijn daarom erg geschikt langs paden, op het gazon of bij de vijver te plaatsen. Ook in deze categorie vinden we weer vele soorten en kleuren.
Functionele verlichting zoals verlichte huisnummers, bakenlichten om de inrit te markeren, lampen om een afstapje te verlichten, zijn reuze praktisch  en onmisbaar. Als we lampen gaan plaatsen, moeten we er in de eerste plaats op letten dat ze de tuin verlichten zonder ons zelf of de buren te verblinden. Dan moet de lamp eigenlijk zo geplaatst worden dat hij overdag nauwelijks of niet op valt. Veel lampen zijn dan ook groen gekleurd of hebben een afschermkap. Het is ideaal om ook een verplaatsbare lamp te hebben, zodat u steeds het mooiste tuin onderdeel kunt verlichten. Niet alles is even mooi om te belichten. Zo verdwijnen paarse en blauwe kleuren helemaal bij kunstlicht, maar gele en witte bloemen lichten helemaal op.
Verlichting aansluiten: Met losse kabels. In de handel zijn diverse setjes tuinverlichting te koop die door middel van losse kabels worden aangesloten. Het aanleggen van dit soort tuinverlichting is zeer eenvoudig en kan door iedereen worden uitgevoerd. er worden door het energiebedrijf dan ook geen eisen aan gesteld, men gaat er van uit dat deze setjes allemaal gekeurd zijn. Door de losse kabels kunnen de armaturen snel verplaatst worden en ze zijn daarom uitgevoerd met een grondpen of een klem. In die tijd van het jaar dat de verlichting weinig wordt gebruikt kan de installatie worden verwijderd, dit is echter niet noodzakelijk. Naast al deze voordelen zijn er ook enkele nadelen. In dit geval kunnen we met recht spreken van een "addertje onder het gras", want doordat de kabels van armatuur naar armatuur over de grond lopen, zullen we geneigd zijn om deze te verbergen. Het kan dan gebeuren dat bij werkzaamheden in de tuin met een schop door de kabel wordt gestoken. Het is zeker af te raden de kabels in het gazon te leggen dat wordt belopen. Achter een kabel blijven haken en daardoor struikelen, kan maar al te makkelijk voor komen. Een ander nadeel is dat voor dit systeem geen permanente aansluiting is toe gestaan.
Met grondkabels. De installatie van een tuinverlichting systeem waarbij de leidingen worden in gegraven, moet, zoals alle aanleg van elektrische leidingen, gebeuren door een erkende installateur. Er moet wel goed over worden nagedacht waar de armaturen moeten komen omdat deze een permanente plaats hebben en na aansluiting niet meer kunnen worden verzet. de kabel is een grondkabel met een ijzeren mantel zodat het bijna niet mogelijk is om er met een schop door te steken.  Dit is de zgn VO-VMvKas kabel en is ook voorzien van een aardedraad en moet volgens bepaalde voorschriften worden aan gesloten. Een andere manier is om in de tuin op bepaalde plaatsen waterdichte stopcontacten te plaatsen dan hebt u nog mobiele verlichting.

1. Eerst de groepschakelaar uit en de zekering er uit.
2. Er moet een aard aansluiting aanwezig zijn en de leiding moet de extra belasting kunnen verwerken.
3. Nadat de contactdoos is verwijderd maken we in de lasdoos er achter een aftakking voor de dubbele polige schakelaars en een contactdoos.
4. Gebruik alleen waterdicht materiaal, waarbij het mogelijk is zowel aan de voorzijde en achterzijde als van opzij kabels in te voeren.
5. Door verbindingsmofjes zijn de drie dozen aan elkaar te koppelen, waarbij de mogelijkheid blijft bestaan onderling verbindingen tot stand te brengen.
6. Bij dubbel polige schakelaars worden beiden geleiders onderbroken, zodat het niet mogelijk is dat er na de schakelaar op een der geleiders spanning blijft staan.

7. Voor het doorvoeren van de twee leidingen naar buiten, een voor de buitenlamp en een voor de tuinverlichting, moeten met een lange steenboor gaten door de muur geboord worden.
8. De zgn VO-VMvKas die naar buiten voert is voorzien van een gevlochten staaldraadmantel die de twee geleiders tegen mechanische beschadiging moet beschermen.
9. Onder de staaldraadmantel bevindt zich een extra aardleider, die aangesloten moet worden op de geleidende armaturen van de buitenverlichting.
10. Deze VO-VMvKas behoeft geen extra bescherming van electriciteitspijp, maar moet wel om de 80 cm met zadels worden bevestigd.
11. Zo ziet het er uit als het schakelmateriaal compleet ge´nstalleerd is. Of de leidingen naar beneden of boven voeren is afhankelijk van de plaatselijke situatie.
12. Bij het aansluiten van buitenverlichting met een geleidende (metalen) behuizing, moet speciaal op de extra aarding hiervan gelet worden.

13. I.V.M. het grote risico op beschadiging is het niet ongebruikelijk de naar beneden voerende VO-VMvKas extra te beschermen met een hostalliet buis.
14. Wordt de hier gebruikte kabel als grondkabel gebruikt, dan moet deze op een diepte van 50 cm onder het maaiveld worden in gegraven.
 
15. Bij permanent opgestelde verlichting zal de kabel door de voet van het armatuur beschermd naar boven kunnen worden gevoerd. Zo niet dan is het gebruik van een hostalliet buisje aan te raden.
16. Aansluitingen van wandcontactdozen die bloot staan aan weersinvloeden moeten worden beschermd door een stevig waterdicht kastje dat vrij van de grond is opgesteld.

Index