Uw zomerse zithoek

Bij het bepalen van een verharde zitplek in onze tuin zijn we vaak op zoek naar een mogelijkheid er een plekje met een eigen sfeer van te maken. Bij het terras tegen de woning is dit lang niet altijd een eenvoudige zaak, omdat er nog zoveel contact met het huis is; de tuin moet hier nog beginnen. Een zithoek midden in de tuin en daarmee ook een geheel vormend, geeft al direct meer sfeer en zitgenot. Natuurlijk is het mogelijk gewoon een plekje temidden van de beplanting te verharden, maar als u meer verlangt van uw zithoek en enige moeite wilt nemen is een zitkuil wel een heel wat luxueuzere oplossing.
Een gemetseld muurtje functioneert hier als wand van de zitkuil.
Omdat voor vloer, muurtje en tuinpad dezelfde klinkers gebruikt zijn, ontstaat hier een fraai geheel.
In dit geval is gebruik gemaakt van profielwand van ge´mpregneerde grenenhouten delen met afdekrand, waardoor eveneens geschikt als zitbankje.
Een zitkuil van op elkaar gestapelde spoorbielzen, aan elkaar verbonden door ongeveer 25 cm lange spijkers. De bovenrand is zeer geschikt om als zitplaats te dienen.
Er zijn diverse redenen denkbaar waarom het aanleggen van een zitkuil in onze tuin te overwegen zou zijn. We noemen er hier enkele, die wellicht aan te vullen zijn met een ieders eigen redenen. Vooral in een kleinere tuinen zullen de noodzakelijk aan te brengen hoogteverschillen t.b.v. de zitkuil de tuin interessanter maken, mits de zitkuil niet overdreven groot en diep gemaakt wordt. In ons winderig landje geeft de zitkuil, met op de windkant  aan wandje of een windkerende beplanting, ons wat sneller enige beschutting. De zitkuil geeft ons het gevoel van beslotenheid en privacy. De wanden van de zitkuil kunnen, mits voldoende dik, eveneens dienst doen als zitplaatsen. We hoeven dan niet altijd direct te gaan slepen met allerlei stoelen. Bij feestjes of veel bezoek zijn deze zitplekken een welkome aanvulling op het tuinmeubilair.
Ondanks al deze voordelen willen we u toch ook waarschuwen tegen het te ondoordacht aanleggen van een zitkuil. Vooral in de lagere gebieden van ons land, dus daar waar het grondwater vrij dicht onder het maaiveld os of kan komen, is het aanleggen van een zitkuil zonder extra voorzieningen zoals drainage af te raden. In gebieden met slecht door latende grond dient u onder de verharding van uw zithoek een flink pak waterdoorlatend zand aan te brengen. Een zandpakket van minimaal 30 cm dik is dan beslist noodzakelijk. Wanden als zitplaats. De diepte van een zitkuil kan variŰren van minimaal 15 cm tot maximaal 60 cm. Bij een hoogte van meer dan 60 cm worden de wanden van de zitkuil als onprettig ervaren. Indien de wanden als zitmogelijkheid moet fungeren , is 45 cm de meest ideale hoogte. Alle materialen die grondwerend werken, kunnen dienst doen als wand van de te maken zitkuil. Worden ze echter ook gebruikt als zit mogelijkheid, dan moet gekozen worden voor de bredere materialen zoals spoorbielzen, gemetselde muurtjes van minimaal een steen dik, betonnen U elementen, ge´mpregneerde hardhouten palen of op elkaar gestapelde dikke graszoden, met een beetje fantasie kunt u uit de hier genoemde materialen een zitkuil maken.
     

Index